Izolare fonica,vibro izolare
confort si eficienta

Informații utile

Conceptul de "sunet" și "zgomot"
Sunetul și zgomotul au o natură comună și reprezintă un flux de energie perceput de organele de auz ale oamenilor și animalelor. Sunetul are o sursă specifică de apariție, cum ar fi sunetul instrumentelor muzicale, lătratul unui câine, plânsul unui copil sau sunetul unui burghiu de lucru. Zgomotul este un proces oscilator aleatoriu, aleatoriu, care are o sursă incertă de apariție, cum ar fi zgomotul pe stradă sau rutier, zgomotul din construcții, zgomotul industrial, zgomotul de mulțimea etc. În acest sens, există o opinie stabilă conform căreia, sub zgomot, ar trebui să înțeleagă, de obicei, un complex de sunete necontrolate care afectează în mod negativ corpul uman, îl deranjează, interferează cu munca și odihnă.

Tipuri de zgomot
Urechea umană percepe numai zgomotul care este transmis în aer, adică aer zgomotos Cu toate acestea, este obișnuit să se împartă (clasifica) zgomotul, în funcție de sursa care o provoacă. Zgomotele care provoacă iritarea și anxietatea unei persoane sunt împărțite în trei grupe principale:

Zgomotul aer este zgomotul provenit dintr-o sursă situată direct în aer (vorbire tare, muzică, televiziune / radio de lucru etc.)

Zgomot structural. Sursele sale pot fi vibrații de mașini și mecanisme, un perforator de lucru sau un burghiu, cu ajutorul căruia găuriți găurile în pereți, în tavan sau în podea, lovituri de ciocan, mobilă care se încadrează sau se mișcă, trampă pe picior, copii sărind pe podea etc. Cu alte cuvinte, zgomotul structural este cauzat de sursele de sunet care afectează structura clădirii (pereți, podele, plafoane).

Zgomotul de impact apare atunci când efectele mecanice ale obiectelor se suprapun. În marea majoritate a cazurilor, acest zgomot este cauzat de oamenii obișnuiți care merg pe podea sau prin mutarea mobilierului (scaune, canapele alunecoase etc.) - în general, acțiunile sunt complet naturale și juridice care nu pot fi reglate de ora din zi sau de nivelul zgomotului generat.

Conceptul de "izolare fonică"
Izolarea fonică este o barieră care împiedică trecerea sunetului. În orice cameră, structurile de construcție (pereți și plafoane) vor servi drept bariere, dar, din păcate, în lumea modernă, acestea nu sunt întotdeauna eficiente împotriva penetrării sau păstrării zgomotului. Prin urmare, problema protecției suplimentare a acestor structuri, și anume izolarea fonică a pereților, pereților despărțitori, a pardoselilor și a plafoanelor, este rezolvată prin eliminarea golurilor și a găurilor în ele, precum și prin creșterea masei, grosimii și a combinației corecte de materiale izolante fonic și fonoabsorbante.

 

Izolarea fonică este capacitatea de a reflecta sunetul folosind materiale și structuri cu densitate mare de suprafață (masă).
Denunțat de Rw sau Lnw

Absorbția sunetului este abilitatea materialelor și a structurilor de a absorbi energia undelor sonore și a le transforma în energie termică.
Notată cu nrc

Reglementarea zgomotului
În legătură cu progresul tehnologic și cu presiunea acustică în continuă creștere, au început să se desfășoare numeroase studii și au fost elaborate cerințe de reglementare pentru a rezolva problemele legate de efectele zgomotului asupra oamenilor. Nivelul de zgomot este măsurat în decibeli (dB), nivelurile de zgomot echivalente și maxime sunt măsurate în dBA, unde A este o scară apropiată de sensibilitatea auzului și corespunde măsurătorilor unui sonometru (instrument de măsurare a presiunii acustice) trecut printr-un filtru.

Parametrii standardizați de izolare fonică a structurilor interne de închidere a clădirilor rezidențiale sunt indici de izolare acustică a aerului prin aceste structuri de închidere Rw și indicele de zgomot redus de impact (izolare fonică de impact) Lnw (pentru podele). Normele de zgomot în clădirile clădirilor rezidențiale și publice pot fi împărțite în zi și noapte (cu o diferență egală cu 10 dBA). În conformitate cu reglementările pentru SNIP nivelul de zgomot poate varia de la 25-95 dBA în funcție de scopul camerei.

Tipuri de materiale
Materialul de izolare fonică reflectă energia sonoră datorită densității superioare a suprafeței și a masei mari. În plus, un astfel de material poate fi flexibil, elastic sau multistrat. Atunci când este utilizat într-un sistem cu material de absorbție a sunetului, sarcina sa principală este de a "conecta" proiectarea sistemului și de a nu elibera energia sonoră în exterior.

Materialul de absorbție a sunetului atenuează energia sonoră care trece prin structura sa. În combinație cu material rezistent la zgomot elimină rezonanța și elimină efectul "tambur". Compoziția materialului ar trebui să includă un număr mare de fibre împletite, care, de regulă, constau din sticlă, bazalt sau poliester. Atunci când alegeți un material de absorbție a zgomotului, ar trebui să se acorde atenție compoziției și proprietăților sale: ar trebui să fie ușor de instalat, să aibă o densitate optimă cu indicatorii necesari de frecare internă, să fie ignifugați și ecologici.

Materialul de amortizare a vibrațiilor reduce transmiterea vibrațiilor, reduce riscul vibrațiilor rezonante ale diferitelor sisteme și elemente ale acestora, complică trecerea sunetului de la locul excitării la locul radiației, crescând în același timp capacitatea de izolare fonică a întregii structuri. Trebuie să fie durabilă, "elastică" și elastică pentru a-și menține proprietățile de absorbție a șocului sub presiune înaltă.

Materialele universale (multifuncționale) realizează simultan mai multe funcții - în același timp pot fi absorbante de zgomot, izolare fonică și amortizare prin vibrații. De regulă, ele constau din straturi combinate între ele cu proprietăți diferite.

 

Atunci când se reduce presiunea acustică cu 10 dBA, zgomotul va fi perceput de urechea umană ca fiind redus la jumătate!

Cum să aranjați izolarea fonică
Nevoia de tăcere este naturală pentru oameni și astăzi există o oportunitate de a oferi confort acustic și tăcere în incintele de orice tip, cu ajutorul tehnologiilor inovatoare și a materialelor moderne. Pentru a începe procesul de izolare fonică, dispozitivele ar trebui să fie determinate prin determinarea caracteristicilor funcționale ale camerei, evaluând influența zgomotului și localizarea sursei sale. De exemplu, în camerele și camerele pentru copii este necesar să se blocheze penetrarea zgomotului străin, iar în incintele cinematografelor, studiourilor muzicale și camerelor de zi este necesar să se împiedice răspândirea sunetelor negative în camerele adiacente.

Rezolvarea problemelor pentru reducerea presiunii acustice trebuie să fie cuprinzătoare. În prealabil, este necesar să determinați cu ce tip de zgomot și cu ce frecvență trebuie să luptați. Este destul de simplu să se facă față zgomotului din aer, având tehnologii și materiale moderne. Puteți să o izolați local, de exemplu, prin creșterea grosimii pereților sau a pardoselilor. În ceea ce privește zgomotul structural și impactul, izolarea lor este mult mai complicată. Pentru a asigura izolarea fonică numai a unui tavan, o podea, sau pereți, cel mai probabil, nu va fi de ajuns. Pentru a obține rezultatul dorit, trebuie aplicată metoda izolației fonice circulare, încredințându-i designul și instalarea profesioniștilor.

Recomandarea # 1. Evaluarea sediului.

În proiectarea și instalarea spațiilor de izolare fonică, ar trebui luată în considerare capacitatea de izolare fonică a structurilor existente, care poate fi îmbunătățită cu ajutorul unor materiale și sisteme adiționale care sunt capabile de izolare fonică și / sau de absorbție acustică. De exemplu, o structură din beton armat va fi întotdeauna mai puternică în ceea ce privește caracteristicile de izolare decât un bloc de spumă sau o structură de lemn.

Recomandarea # 2. Etanșarea îmbinărilor și găurilor.

În structurile existente, integritatea și etanșeitatea sunt importante. Prin urmare, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să eliminați lacunele posibile și găurile inutile. Transmisia de sunet prin îmbinări neetanșe, conducte de aer neizolate, conducte, prize electrice și alte căi indirecte de distribuție a acestora reduc izolarea fonică a camerei. Racordurile trebuie sigilate cu agenți de etanșare mastic ne-solizi și sigiliu special.

Recomandarea # 3. Selectarea sistemului optim.

Teoretic, în conformitate cu regulile de izolare fonică, ar trebui să utilizați orice oportunitate pentru a crea structuri masive, de exemplu, pentru a dubla sau a tripla grosimea și greutatea pereților (sau a pardoselilor). Cu toate acestea, în practică, costul spațiului etajului dictează dorința de a păstra cât mai mult spațiu posibil, ceea ce nu permite creșterea incredibilă a grosimii pereților și creșterea greutății cu materiale cu o structură omogenă (cărămidă, beton) poate provoca supraîncărcarea pardoselilor sau fundațiilor. Prin urmare, este necesar să se utilizeze sisteme de căptușire multi-strat și relativ ușoare ("plăcinte"), constând din materiale specializate, ale căror caracteristici și proprietăți, cu o grosime mai mică, înlocuiesc structurile greoaie.

Recomandarea # 4. Selectarea materialelor și tehnologiei.

Proiectele de izolare fonică suplimentare, de regulă, constau din mai multe straturi. Pentru a proteja împotriva zgomotului din aer, se utilizează învelișul de izolare fonică, în care sunt combinate materiale elastice (dense) care sunt capabile să asigure o reflectare a sunetului și materiale moi (fibroase) care absorb și atenuează undele sonore (absorbția sunetului). Pentru a proteja împotriva zgomotului structural, se utilizează sisteme cu mai multe straturi de tip "plutitor", cu un strat de absorbție a șocurilor în compoziția lor (amortizarea vibrațiilor), care vă permite să dezlănțuiți structura clădirii și să împiedicați propagarea zgomotului prin structura clădirii. Este necesar să alegeți materialele potrivite, în funcție de caracteristicile lor acustice și aplicate împreună cu metodele tehnologice și soluțiile moderne de proiectare.

Recomandarea # 5. Evaluarea calității materialelor.

În plus față de combinația corectă de materiale izolatoare fonic și fonoabsorbante, precum și alegerea unui design adecvat, trebuie să se țină seama de calitatea materialelor în sine. Acestea ar trebui să fie destinate utilizării interne în spații rezidențiale și, prin urmare, nu ar trebui să includă: plumb, mercur, bitum, formaldehidi, rășini volatile, compuși EPDM etc.

Numărul recomandării 6. Instalare profesională.

Pentru a vă asigura un rezultat eficient, nu trebuie să uitați de importanța instalării competente, care poate fi furnizată numai de experți cu experiență în domeniul izolației fonice, al lucrărilor de reparații și finisare. De asemenea, este necesar să se țină cont de faptul că izolarea fonică ar trebui făcută ținând cont de soluțiile de proiectare și nu trebuie să strică interiorul încăperii, să interfereze cu dispozitivul și să pună în funcțiune rețele de inginerie pentru apartamente, birouri și case.

Адрес:
mun.Chișinău.Moldova
str.Petru Zadnipru 18/4